Части от сграда подлежащи на хидроизолация

Хидроизолацията е едно от онези скрити неща в структурата на всяко жилище, което обаче е от полза за всички живеещи в дома.

Докладите на експертите в цял свят показват, че хидроизолацията представлява един много малък процент от строителните разходи на жилищната сграда, но когато се пренебрегне, тя може да бъде отговорна за почти 90% от щетите.

В този смисъл, да не се обърне внимание на хидроизолацията е престъпна небрежност, защото хидроизолационната система осигурява защита на конструкцията от проникване на вода, като така подсигурява и предотвратява много нежелани проблеми в структурата на самото жилище.

В тази статия няма да задълбаваме във видовете хидроизолация, която може да се приложи за битови сгради, но ще се насочим към частите от дома, които подлежат на хидроизолация. Това с цел, при положение, че като собственици имате съмнения относно качеството на хидроизолационните системи, които са инсталирани вкъщи.

Четири са основните части, които следва да бъдат обследвани, за да проверите дали хидроизолацията вкъщи работи. Много е важен покривът. Обикновено след обилни дъждове се разбира дали имате проблеми с хидроизолационната система на покрива. Ако регистрирате течове или поява на петна по тавана или фасадите, нуждаете се от план за действие.

Мазе, сутерен, приземен етаж, както и да го наречем, той е изложен на хидростатичното налягане от почвата, която е в контакт с основите на сградата. В този аспект, често трябва да проверявате ниските части на сградата и да следите за мухъл, миризми, влага и други неприятни явления, които може да са резултат от лоша хидроизолация.

Тоалетна, баня, кухня – това са тези вътрешни помещения, в които има повече влага и вода, затова е необходимо те да са хидроизолирани според изискванията.  За разлика от покрива и сутерена, тук се търси друга ефективност и друг подход базиран на точни хидроизолационни продукти. 

Тераса, балкон – тези части придатъци към сградата, които са изложени на влага, студ, температурни амплитуди, валежи, пек. Те също се хидроизолират професионално и качествено, за да може да защитават структурната цялост на дома и семействата да се ползват дълго време от сградата без да се занимават с непредвидени ремонти.

Facebook Comments

Back To Top